
Alle der har været selvstændig, enten som håndværkere eller andet, kender fornemmelsen, frustrationen og bøvlet over dårlige betalere, og måske senere inkasso. Ofte bunder den manglende betaling i en simpel forglemmelse fra kundens side – andre gange betaler kunden slet ikke, heller ikke efter adskillige rykkerskrivelser og opkald.
Mange virksomheder er gode til selv at sende påkravsskrivelser, inkassovarsel og rykkere ud til kunderne når pengene ikke falder. Anderledes står det desværre til hos de danske håndværkere – der enten er langsomme om at få reageret på den manglende betaling – og i mange tilfælde aldrig får gjort noget ved det.
Det skal vi have gjort noget ved!
Den manglende indtjening betyder både dårlig økonomi, dårlig likviditet og ikke mindst en markant øget risiko for konkurs for dig som håndværker, hvis listen med dårlige debitorer bliver alt for lang. Det anslås at over 30 mia. kroner hvert år går tabt grundet dårlige betalere, og den manglende indtjening og likviditet er hovedårsagen til de mere end 5000 årlige konkurser i Danmark. Håndværkere udgør desværre en stor del i den kedelige statistik.
Opret procedurer for kunder der ikke betaler – det er helt gratis og ret nemt
Mange håndværkere har desværre ikke gode procedurer for håndteringen af de kunder der ikke betaler deres regning. Det ender ofte med, at der ikke bliver fulgt op på debitor, og der dermed hverken bliver taget kontakt, sendt rykkere, påkravsskrivelser, renter, rykkergebyrer eller for den sags skyld inkassovarsler ud til kunderne.
Hos Debito råder vi derfor altid vores kunder (kreditor) til at oprette faste procedurer for hvad bogholderiet skal og bør gøre, når en betaling udebliver. Der findes i udgangspunktet ingen rigtig eller forkerte handlinger. Det vigtigste er blot at bestemme sig for at gøre noget, hvornår det gøres og så at være konsekvent med det. Husk imidlertid også et par mindre formalier, når der udsendes rykkere:
- Du må først udsende rykkere (med eller uden rykkergebyr) efter forfaldsdatoen
- Du må maksimalt sende 3 rykkere ud, hvor der er pålagt rykkergebyrer på 100 kroner på hver
- Du må dermed maksimalt tilskrive 300 kroner (3 x 100 kroner i rykkergebyr)
- Der skal minimum være 10 dage mellem hver rykker, pålagt et rykkergebyr på 100 kroner
- Kunden SKAL have 10 dages betalingsfrist til at betale kravet + rykkergebyret
Overholdes ovenstående ikke, er dine rykkere eller rykkergebyrer ikke gyldige.
Der er ingen krav til, at du som virksomhed selv udsender rykkere (med eller uden rykkergebyrer) forud for inkasso – du kan i princippet sende en sag til inkasso dagen efter den skulle have været betalt. Rykkere (med eller uden rykkergebyrer) bør du se som en mulighed for dig og din virksomhed, og dermed ikke et krav forud for eksempelvis inkasso hos et inkassofirma eller en inkassoadvokat. Inkassofirmaet eller advokaten vil ofte udsende det lovmæssige inkassovarsel (påkravsskrivelsen) for dig, så det behøves du ikke selv at gøre – men hør dit inkassofirma eller inkassoadvokat inden.
Som håndværker kan du dermed selv bestemme om du ønsker at sende 1, 2 eller 3 rykkere med rykkergebyrer, så længe der blot gives en betalingsfrist på 10 dage til at betale kravet + rykkere – og der dermed også er 10 dage mellem hver. Vi anbefaler altid, at du tager kontakt til skyldner selv, enten via telefon, mail eller brev. Her kan eventuelle uoverensstemmelser og misforståelser afklares hurtigt og nemt. Hvorvidt du sender 1, 2 eller 3 rykkerskrivelser er op til dig, du skal blot være opmærksom på, at der skal gå 10 dage mellem hver rykker, og det dermed udskyder din likviditet og indtjening med yderligere 10 dage – det kan være en hård belastning for likviditeten for mange mindre håndværkere.
Du bør ligeledes vurdere, hvor længe der skal gå fra kunden skulle have betalt sin regning (forfaldsdatoen) – til du reagerer første gang med et telefonopkald eller rykkerskrivelse. Vores anbefaling er at minimere denne periode maksimalt, og der i udgangspunkt ikke går mere end 7-10 hverdage før første reaktion kommer fra dig som kreditor. En hurtig reaktion viser handlekraft og seriøsitet overfor din skyldner (debitor).
Inkasso bør tænkes ind hvis ingen reaktion fra skyldner
Er både dialog, kontakt og rykkerskrivelser til din kunde nyttesløse og dette ingen løsning fører til, så er vores klare anbefaling inkasso. For at øge chancerne for en hurtig og effektiv inkasso, er det vigtigt at du minimerer tiden fra forfaldsdatoen til indsendelse til inkasso. Ideelt set bør der ikke gå mere end 30-40 dage fra regningen skulle have været betalt – til du indsender sagen til inkasso. Det er op til dig om du sender sagen til inkasso efter 1, 2 eller 3 rykker – eller om du overhovedet vil sende rykkere først.
Hos Debito lever vi af at hjælpe virksomheder, og især håndværkere, med deres dårlige betalere. Debito tilbyder gratis inkasso med et succesgebyr på kun 10 %, hvis vi indkræver dine penge. Det har været gratis at oprette sagen til inkasso, hvis der intet held er til at indkræve dine penge.
Har du spørgsmål?
I samarbejde med Apacta har vi kastet os ind i kampen om at gøre hverdagen nemmere for håndværkere – og at have styr på sin likviditet er en stor del af det. Hos Debito står vi derfor altid til rådighed hvis du har brug for hjælp, sparring eller gode råd om inkasso eller hvis du står med problemer med en eller flere debitorer.
Du er derfor altid velkommen til at kontakte os gratis og uforpligtende på telefon 71 99 25 00 eller kundeservice@debito.dk alle hverdage fra 09:00 til 21:00.