Sådan kommer du i gang med at bruge sociale medier i din håndværksvirksomhed

Sådan kommer du i gang med at bruge sociale medier i din håndværksvirksomhed

I en tid hvor alle er hooked på sociale medier, er det også vigtigt for håndværksvirksomheder at få styr på det. Sociale medier er nemlig super vigtige for at markedsføre sig, bygge sit brand op og kommunikere med kunderne.

Her i artiklen vil vi vise dig, hvordan du kan komme i gang med at bruge sociale medier til din virksomhed. Vi ved, det kan være lidt svært at finde ud af, men med vores guide er du allerede godt på vej!

Uanset om du er en ny håndværksvirksomhed, eller en allerede etableret virksomhed, der vil udvide sin online tilstedeværelse, så vil dette blogindlæg give dig en god forståelse for, hvordan du kan bruge sociale medier til at fremme din forretning.

Fordele ved at bruge sociale medier i håndværksvirksomheder

Listen med fordele er lang. Overordnet set siger man, at hvis du ikke allerede er på sociale medier med din virksomhed, er du allerede bagud. Det er selvfølgelig meget karrikeret sagt, men tag det som en motivation for at styrke din virksomheds kendskab. Fordi med brugen af sociale medier, hvad end du har en murer-, tømrer-, elektriker-, malervirksomhed eller noget helt andet, giver det dig et øget kendskab.

Vi har skrevet en artikel, hvor vi blandt andet går i dybden med nogle af disse fordele. Læs den her: De 5 vigtigste digitale værktøjer enhver håndværkervirksomhed bør have i 2023

Identifikation af målgruppe og platformvalg

Når du vil bruge sociale medier til at booste din forretning, er det vigtigt at starte med at finde ud af, hvem dine kunder er, og hvilke platforme, der er bedst for dig at bruge. Hver platform er god til forskellige målgrupper, så det er vigtigt at vælge med omhu. Der er ingen grund til at vælge dem alle, da det ender med at blive en halvhjertet indsats. Fokuser derfor på én eller to platforme i starten. Her er nogle afgørende skridt til at hjælpe dig med at identificere din målgruppe og vælge de rigtige medier:

  • Analyser dine nuværende kunder: Start med at kigge på dine nuværende kunder. Hvem er de? Hvad kan du se om deres interesser og præferencer? Ved at analysere dine nuværende kunder kan du få en god idé om, hvem du skal målrette dine sociale medier mod, og hvilke platforme de mest sandsynligt bruger.
  • Definer din ideelle kunde: Udover dine eksisterende kunder er det vigtigt at tænke over, hvem din ideelle kunde er. Tænk på de personer, der vil have mest gavn af dine håndværksydelser. Hvad har de brug for, hvad er deres udfordringer, og hvad ønsker de? Ved at finde ud af dette kan du tiltrække flere potentielle kunder, der passer til din profil.
  • Undersøg forskellige sociale medier: Der er en hel del sociale medier at vælge imellem, fx Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, TikTok og mange flere. Hver platform har sine egne brugere, formater og funktioner. Find ud af, hvilke platforme din målgruppe er mest aktive på, og hvilke der passer bedst til din virksomheds behov. Hvis du fx er maler, tømrer eller murer, kan du vise dit arbejde visuelt på Instagram, fordi det er et billed-/videobaseret medie. Hvis du hellere vil skrive til nuværende og potentielle kunder, kan Facebook være et godt valg.
  • Vælg de relevante platforme: Når du har undersøgt dine kunder og forskellige sociale medier, skal du vælge de mest relevante platforme for din virksomhed. Du behøver ikke være på alle sociale medier, men det er vigtigt at vælge de platforme, hvor din målgruppe er mest tilbøjelig til at engagere sig og interagere med dit indhold.

Oprettelse af en virksomhedsprofil

Du skal nu oprette en profil, det sted du mener giver mening. Hvis du er i tvivl, findes der rigtigt mange guides til hvordan du gør dette. Blot Google dig frem til det. Sørg for at udfylde så mange af de informationsfelter det enkelte medie tilbyder som muligt. Det kan til tider måske virke fjollet at udfylde dem alle, men når kunderne lander på din side, vil den se langt mere professionel ud. Sørg for at tilføje et logo. Hvis du ikke har et logo så lav et. Det er utroligt simpelt at lave gratis på nettet. Du skal ikke forvente at få det næste Nike eller Coca Cola logo, men et halvdårligt logo er bedre end ingen.

Skabelse af relevant og engagerende indhold

Når du har identificeret din målgruppe og valgt de rette sociale medieplatforme for din håndværksvirksomhed, er det nu tid til at fokusere på at lave noget relevant og engagerende indhold. Indholdet, du deler på sociale medier, spiller en afgørende rolle i at tiltrække og fastholde din målgruppes opmærksomhed samt opbygge en positiv forestilling af din virksomhed. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at skabe indhold, der vil resonere med din målgruppe:

  • Indhold baseret på din målgruppes interesser: Byg videre på den viden, du har om din målgruppes interesser, behov og ønsker. Måske de er interesseret i gør det selv projekter. Du er en autoritet og ekspert på området, så lav små guides til dem. Enten videoer, billeder eller tekst. Du skal ikke bekymre dig for meget over kvaliteten, hellere bare lav et eller andet.
  • Vis dit arbejde og ekspertise: Brug sociale medier til at vise dit håndværk og demonstrere din ekspertise. Del billeder og videoer af dine projekter, før- og efter-billeder, og præsentér historier om vellykkede projekter, du har udført. Dette vil ikke kun skabe tillid og troværdighed, men det vil også inspirere din målgruppe og give dem en idé om, hvad du kan tilbyde.
  • Skab variation i indholdet: Undgå at begrænse dig til kun én type indhold. Udforsk forskellige formater såsom billeder, videoer, infografikker, tips og guides for at skabe variation og holde din målgruppes interesse fanget.
  • Vær aktiv og interager med din målgruppe: Sociale medier handler ikke kun om at dele indhold, men også om at engagere sig med din målgruppe. Vær aktiv og besvar kommentarer, beskeder og spørgsmål fra dine følgere. Dette viser, at du er tilgængelig, lytter til dine kunder og værdsætter deres mening. Det kan også give dig værdifuld feedback og indsigter, som du kan bruge til at forbedre din virksomhed.

Analyser dine resultater

Der er ikke nogen der siger at du skal være marketingsekspert og analysere på alt. Men tag et kig på nogle af dine eksponeringer, følgere, likes og kommentarer du får. Du vil med garanti føle at det går langsomt i starten, når kun 10 personer har set dit opslag. Men husk på at de 10 personer, højst sandsynligt aldrig ville have hørt om dig. Og uden at gå alt for teknisk ind i det, så handler sociale medier om at skabe indhold jævnligt. Det er den måde de sociale medier kan se, at du er relevant og aktiv, hvilket betyder at de vil vise dit indhold til flere og flere.

Afslutning

At bruge sociale medier i din virksomhed kan være en afgørende faktor for at øge din synlighed og nå ud til en bredere målgruppe. Ved at identificere din målgruppe og vælge de rigtige platforme kan du skabe indhold, der er relevant og engagerende. Del billeder og videoer af dine projekter, vis din ekspertise og interager med dine følgere. Husk at analysere dine resultater og justere din strategi løbende. Ved at tage disse skridt vil du opnå en stærk online tilstedeværelse og positionere din håndværksvirksomhed til succes på sociale medier.

Så kom i gang og lad dine kunder opdage, hvor fantastisk dit håndværk er!