Det er ingen hemmelighed, at der i øjeblikket ses markante prisstigninger. Og prisstigninger på byggematerialer er absolut ingen undtagelse. Vi mener derfor, at det netop nu er ekstra vigtigt at have overblik over priserne på de materialer, du indkøber til projekter. I dette indlæg giver vi dig et overblik over det nuværende prisstigningsniveau, samt gode råd til hvordan prisstigningerne ikke kommer til at påvirke din forretning negativt.
En analyse fra Danmarks Statistik viser, at priserne på byggematerialer er steget med 8,3 procent fra 4. kvartal 2020 til 4. kvartal 2021. Ifølge Dansk Industri er disse tal for længst blevet overhalet af virkeligheden. Det er især træ, tømmer og betonelementer, der er med til at trække det samlede prisindeks op. Dertil kommer de voldsomme energiprisstigninger, der generelt slår igennem i både bygge- og boligsektoren.
Boligøkonom hos Dansk Industri, Bo Sandberg, understreger, at de voldsomme prisstigninger på byggematerialer er kommet meget hurtigt og meget pludseligt. Det er netop det, der skaber stor usikkerhed hos aktørerne i byggebranchen. Det er også denne usikkerhed, der gør det mere besværligt, hvis ikke umuligt, at afgive et pristilbud. Det gør, ifølge Bo Sandberg, det svært at låse priser i længere perioder ad gangen.
At de officielle statistikker undervurderer de faktiske prisstigninger på materialer, gør det, ifølge Bo Sandberg, ekstra vigtigt med forventningsafstemning og dialog i hele byggeriets værdikæde.
Andre aktører ser samme tendens
Hos STARK, der leverer masser af materialer til håndværkere, peger de bl.a. på, at man nu kan se konsekvensen af krigen i Ukraine. Her ser man nemlig, at eksempelvis udbuddet af træbaserede produkter begrænses til færre geografiske områder, og heraf følger der prisstigninger. Ligeledes hæver stålproducenter priserne grundet øgede energipriser.
Vi kan se, at flere undersøgelser viser det samme mønster inden for byggebranchen.
Byggematerialevirksomheden Timbermann har også lavet en undersøgelse, der viser mangel på arbejdskraft og forsyningsproblemer i forhold til byggematerialer. Dette betyder, sammen med de seneste års byggeboom, kraftige prisstigninger og derudover et pres på lønninger. År 2021 blev faktisk året, hvor prisudviklingen i byggebranchen slog alle hidtidige rekorder. Det gælder også de voldsomme prishop under byggeboomet i 2007. I Timbermanns undersøgelse, der er lavet i samarbejde med Spar Nord, ses det, at omkostningerne til materialer steg med hele 8,3 procent i 2021, mens arbejdsomkostningerne steg med 2,8 procent.
Direktør i Timbermann, Mogens Fisker, lægger vægt på, at han kun én gang i sine 20 år i byggebranchen har oplevet noget lignende. Dette var i årene op til finanskrisen, hvor prisstigningerne dog fik en pludselig afslutning. Mogens Fisker tror i denne omgang på, at vi står overfor en længere perioded med prisstigninger.
Sådan hjælper Apacta din forretning
Hos og i Apacta hjælper vi dig med at få et overblik over, hvad prisstigningerne betyder for din forretning, samt hvad du kan gøre ved dem. Alt sammen med hjælp fra vores ordrestyringssystem.
Med Apactas funktion ‘Fakturakontrol’ får du bl.a. tilsendt en fejlrapport, hver gang du bliver overfaktureret i forhold til din aftalte pris med leverandøren. På den måde sikrer vi, at du ikke bliver “snydt”, eller at du blot bliver gjort opmærksom på fejl. Det kan være små fejl, men sådanne fejl kan i øjeblikket kan koste dig dyrere end normalt.
Modsat vil Apacta også sende dig en rapport, hvis du er blevet faktureret under den aftalte pris fra din leverandør. Vores fakturakontrol funktion kan faktisk hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt den tid, du bruger på at forhandle priser hos din leverandører, er tiden værd. Vi giver dig nemlig et indblik i, hvor meget du får i projektrabat (opgjort i kr. og øre). På den måde kan du nemt regne ud, om det blot er “varm luft” eller reelle gode rabatter, du bliver lovet fra leverandørens side af.
I vores fakturakontrol hører også prisaftaler til. Apactas prisaftaler sørger for, at hver eneste gang der kommer nye prisstigninger, vil I modtage en prisstigningsrapport. Rapporten fortæller dig præcis, hvilke varer der er steget i pris (i kr. og øre samt procent). I rapporten finder du også en konsekvensberegning, hvor du kan se, hvad det vil koste at genkøbe alle materialer, der har været købt ind det seneste halve år, men til de nye priser.
Apactas prisaftaler giver dig altså mulighed for at se, hvad der stiger, og hvad disse prisstigninger konkret har af betydning for din virksomhed. Det gør det nemmere for dig at danne et overblik over, hvilke materialer og dermed priser, du bør forhandle om, hos leverandøren. Det giver jo bedst mening, at du bruger din tid på at forhandle de priser, der gør mest ondt.
Læs om fakturakontrol og vores andre funktioner her.
Et sidste tip
De voldsomme prisstigninger er med til at understrege, hvor vigtigt det er at være påpasselig i forhold til tilbudsgivning. STARK opfordrer bl.a. til, at man tager sin egne forholdsregler og forbehold, når der afgives tilbud til kunder. Hos Apacta mener vi også, det er enormt vigtigt at tage dette forbehold ved at skrive det direkte ind i tilbuddet til kunden – enten som et konkret forbehold eller en klausul.
Kilder: Danmarks Statistik, Dansk Industri, Timbermann og STARK.