Som du nok ved, er der mange ekstraudgifter forbundet med at købe en ny bil eller maskine til din virksomhed. Det er med andre ord ikke kun selve købsprisen, du skal have in mente, når du køber nyt maskineri til virksomheden. Den smarteste måde at se på indkøb af ny maskine eller bil er at vurdere kostprisen pr. time.

Men hvordan i alverden finder man lige kostprisen pr. time, før man overhovedet køber maskinen eller bilen? Ved at bruge vores beregner til kostpris kan du sikre dig, at du træffer den bedste beslutning for din virksomhed. For køb af maskine, bil eller lignende er en stor investering, hvorfor den skal overvejes grundigt. Hvilket køb kommer til at give det største afkast?

Disse udgifter skal du overveje

Naturligvis er selve købsprisen på maskinen eller bilen en del af overvejelserne. Derudover skal brændstof, forsikring, vedligehold og finansiering også tænkes ind i omkostningerne.

For at få et fornuftigt grundlag for at kalkulere salgspriser kan det endvidere være relevant at tage højde for, hvor stor risikoen er for, at den enkelte bil eller maskine kommer til at stå stille. For hvorfor vælge en maskine, der kun vil blive brugt 20 timer månedligt i forhold til en, der vil blive brugt i 70 timer. Indtægten fra den med 70 driftstimer i sig vil uden tvivl overvinde den anden mulighed, også selvom den er dyrere i kostpris pr. time.

Ved at bruge vores beregner til kostpris ved køb af maskiner eller biler får du desuden også besvaret et spørgsmål, som særligt i de seneste par år er blevet relevant for erhvervsdrivende. Købe eller lease? Især ved biler er erhvervsleasing noget, der bør overvejes. Om erhvervsleasing er det rigtige valg afhænger meget af den enkelte virksomhed. Kører dine medarbejdere mange kilometer i firmabilerne, er det måske fornuftigt at lease bilen, da værditabet måske vil blive for stort.

Beregner af kostpris ved køb af maskiner og biler

Som nævnt er der mange faktorer, der skal tages højde for, hvis du skal købe en ny maskine eller firmabil. Til at hjælpe dig har vi lavet denne formular, som du kan bruge til at udregne kostprisen pr. time brugt.

Du skal blot udfylde tallene i tabellen herunder med din egen situation. I eksemplet har vi brugt køb af en ny firmabil med alle omkostningerne, forbundet med et køb og daglig brug.

 

 

Hvad får du ud af at kende kostprisen pr. time?

Ved at kende kostprisen pr. time brugt kan du gøre to ting.

For det første kan du se, hvilket køb giver bedst mening for dig. Er det den ene eller den anden maskine, der giver bedst mening rent økonomisk, eller bør du i stedet investere pengene andetsteds, for eksempel i en ny firmabil?

Derudover kan du bruge kostprisen pr. time til at sætte prisen på dine sager korrekt. Koster det dig eksempelvis 85 kr. pr. time at tildele en firmabil til en sag eller opgave, skal prisen på opgaven selvfølgelig afspejle det. Har du ikke styr på den nøjagtige omkostning, sælger du måske din ydelse for billigt, hvilket bare er penge lige ud af vinduet.