Hvad er soliditet?

af Hans-Jacob fra HM Regnskab

Læs mere under videoen

Den typiske iværksætter, jeg møder, er egentlig ligeglad med soliditet, aktiver, egenkapital og balancesum.
– For dem handler det blot om at tjene penge og få virksomheden til at køre rundt.

Det koster penge at tjene penge
For at sælge et produkt eller en ydelse, har alle virksomheder udgifter til råvarer, fremmed arbejde osv.
Jo mere gæld en virksomhed har, jo lavere soliditet har de.
Soliditet betyder på dansk en virksomheds evne til at modstå et tab.

I den her sammenhæng kan du se det på denne måde:
Jo flere af dine råvarer der er betalt, jo bedre kan du overleve at der skulle ske et tab på en kunde. Du skal ikke bruge pengene til at betale gæld du har i virksomheden.

Man beregner soliditeten med en soliditetsgrad. Det er denne grad som eksempelvis banker og investorer ser på, når du kontakter dem for at undersøge mulighederne for et lån til en ny maskine, lokaler, bil eller lignende.

Et eksempel
Du er tømrer. Når kunden kontakter din butik så går der brændstof til varebilen, løn til dig selv eller en medarbejder, træ, søm, skruer og meget andet.
Du har 30 dages kredit i trælasthandlen.

Efter jobbet er udført, sender du en faktura til kunden når du har tid til det. Du skal betale købene i trælasthandlen før du får pengene ind fra kunden. Altså har du effektivt et minus på din bundlinje på den opgave i nogle dage / uger.
Skulle det ske at kunden så ikke betaler – så er det op til din soliditetsgrad, om du har råd til at vente på at pengene kommer ind igennem Inkasso eller lignende.

I svære tilfælde kan trælasthandlen lukke din konto på grund af manglende betaling – og så kan du ikke lave yderligere opgaver. Derfor er det vigtigt at sørge for at man har en god soliditet i virksomheden.
Har du en god soliditet, i det her tilfælde en sund økonomi, så er det ikke kritisk.
En god soliditet kan også bunde ud i at du har et betalt varelager. I ovenstående tilfælde kan det så være træ og lignende du ikke skal hente i trælasthandlen. Et betalt varelager bidrager også til soliditeten i virksomheden.

Min bedste anbefaling for at forbedre soliditeten i din virksomhed, er at få sendt faktura ud så hurtigt som muligt. Se også på hvor længe kunderne bør have til at betale. Jo før pengene kommer ind igen, jo bedre.

af Hans-Jacob Møgelmose fra HM Regnskab

Med Apacta bliver hyppig fakturering hurtigt og effektivt.

Mere end 18.000 har allerede prøvet Apacta

Se hvordan vi kan hjælpe din forretning

ingen kreditkort

ingen binding

udløber automatisk

Relevante Artikler

Avanceret Salgsprisberegner

Avanceret salgsprisberegner Øg dit dækningsbidrag uden at tage mere for dine materialer Øg automatisk dit dækningsbidrag Mange håndværkere ganger deres indkøbspris med en fast sats, når de sætter deres salgspris. Det betyder, at deres dækningsbidrag falder, hvis de...

Materiale Match – Ny bestillingsportal til byggematerialer

Ny bestillingsportal til byggematerialer Bedre konkurrenceevne og bundlinje hos håndværkerne Materiale Match er en online bestillingsportal, der giver dig adgang til alle produkter fra de kendte trælaster og grossister i byggebranchen. Her kan du hurtigt og nemt finde...

Kære politikere, håndværkere er IKKE stakler!

Kære politikere, håndværkere er IKKE stakler!Bragt i Jyllands-Posten 18. maj 2019 En håndværker er det gode eksempel på en dansker, der bidrager til at holde hjulene i gang og bør hyldes for at have gjort sin pligt og først efter mange år kræve sin ret. af Anders...