Håndværkere betaler overpris i Danmark

I Danmark betaler håndværkere mere for deres byggematerialer end i resten af norden. “Det er noget forbandet svineri, for det går ud over hårdtarbejdende håndværkere og i sidste ende kunderne,” mener virksomhedsejer

En dansker, en svensker og en nordmand går ind i et byggemarked. Selvom det lyder som starten på en underholdende historie, er den alt andet end sjov for danskeren, der ender med at skulle have flere penge op ad lommen end sine skandinaviske kolleger.

Selvom myndighederne er blevet gjort opmærksom på det over flere omgange, er det fortsat 20 procent dyrere at købe byggematerialer på den danske side af sundet, end hvis man krydser broen og tager gipsplader, lægter, gulvpap og andre byggematerialer med fra “hinsidan”. Uforståeligt, mener Anders Risager, som ejer Apacta:

“Materialerne i de danske byggemarkeder er ikke af 20 procent højere kvalitet. For det er præcis samme vare. Det eneste, der er 20 procent højere, er prisen – og det er 100 procent uacceptabelt. Fakta er, at en håndværker stort set ikke tjener penge på sin timepris men på materialet. Og når materialepriserne er så urimeligt høje, øger det prisen for håndværksarbejdet. Og hvem bliver så snydt og står tilbage med regningen, når byggemarkederne tjener fedt på det? Det gør håndværksvirksomhederne og kunderne.”

Apacta hjælper håndværkere med at holde styr på priser og fakturaer fra byggebranchens grossister gennem deres onlinesystem.

Høje priser og lav gennemskuelighed

Konkurrence- og forbrugerstyrelsens seneste undersøgelse fra 2013 viste, at indkøbspriserne er 20-30 procent dyrere i de lande i Europa, vi normalt sammenligner os med. Priserne på byggematerialer stiger desuden mere end forbrugspriserne.

Ifølge Anders Risager er det dog ikke kun myndighederne, der står med ansvaret:

“Det virker som om, at byggemarkederne helst ikke vil have, at det bliver let for forbrugerne at gennemskue, hvad deres byggematerialer koster. Det må jo være fordi, de ikke er super stolte af deres priser. Det er i hvert fald ikke til at finde hoved og hale i, når ikke man har tid og ressourcer til at undersøge markedet – for ikke at nævne markederne uden for landets grænser.”

En sag fra 2001

Allerede i 2001 blev emnet taget op, da Erhvervsfremmestyrelsen kunne konstatere, at danskerne betalte hele 64 procent mere end svenskerne, hvorfor man anbefalede dem at lægge pengene hos de svenske byggemarkedskæder for på den måde at presse virksomhederne.

I 2005 var overpriserne på byggematerialer gennemsnitligt 30 procent højere end i andre lande. Konkurrencestyrelsen vurderede, at prisstigning ofte skyldtes videresalg hos grossister.

I 2007 mente Venstre, at det skulle være slut med at betale overpriser og ønskede mere konkurrence på området. Dengang beregnede Håndværksrådet, at danskerne året forinden betalte fire milliarder kroner for meget for byggematerialer.

Netop fordi problematikken blev nævnt allerede første gang for 18 år siden, frustrerer det Anders Risager, at der ikke er blevet gjort mere ved det.

“Håndværkere får altid skudt i skoene, at de er dyre. Det tror da pokker, når de har så store udgifter på materialer! Priserne er unødvendigt højt skruet op, og det har de været alt for længe. Så nu håber jeg, at den nye såkaldte arbejdervenlige regering vil tage sig af det!” 

Bekræftet data

Eftersom vi har analyseret flere tusinde leverandørfakturaer siden 2012, har vi tilegnet os en masse data som bekræfter ovenstående udtalelser. Vi kan se gennem anonymiseret data, at mange af vores kunder kan spare op til 20% på deres årlige indkøb. Der er altså en kæmpe forskel i, hvad håndværkerne betaler hver især, og vi vil gerne hjælpe dem med at forhandle bedre priser.

Kunne du tænke dig at komme i dialog om dine indkøbs- og rabataftaler, så kontakt os til en uforpligtende snak om dine muligheder. Vi tilbyder lige nu en gratis indkøbsanalyse, hvor vi gennemgår netop dit potentiale.

Hvorfor bruge Apacta?

Mere end 18.000 har allerede prøvet Apacta og fået:

N

Bedre likviditet

N

Bedre bundlinje

N

Mere overskud

Andre Indlæg

Avanceret Salgsprisberegner

Avanceret salgsprisberegner Øg dit dækningsbidrag uden at tage mere for dine materialer Øg automatisk dit dækningsbidrag Mange håndværkere ganger deres indkøbspris med en fast sats, når de sætter deres salgspris. Det betyder, at deres dækningsbidrag falder, hvis de...